Nieuw: Tentoonstelling #Blessed in Krona

Vanaf 23 augustus is Museum Krona het podium voor de tentoonstelling #Blessed: een verzameling kleurrijke portretten van kunstenaar Mathijs Vissers (31). De kunstwerken zitten vol spannende details en verborgen symboliek. Alleen al daarom hebben ze een enorme impact op de kijker. Het zet je aan het denken. Geen wonder dat Vissers’ beeldend werk Nederland, maar ook de wereld rondreist. In Uden zelf heeft hij nog nooit geëxposeerd. Deze museale tentoonstelling voelt voor hem als thuiskomen. “Ik ben natuurlijk in Uden opgegroeid.”

Over de tentoonstelling

Wat hebben de popidolen van nu en historische heiligen met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! De tentoonstelling #Blessed schijnt een eigentijds licht op aanbidding. Tegenwoordig weten sommige popidolen en influencers precies hoe ze zichzelf via de (sociale) media bijna bovenmenselijk neer kunnen zetten. Opmerkelijk genoeg gebruiken ze daar vaak religieuze symboliek voor.

Vissers maakt met zijn beelden vlijmscherpe observaties en legt interessante verbanden, tussen het aanbidden van toen en nu, zonder daar een oordeel over te vellen. Een kleurrijke, prikkelende tentoonstelling waar moderne kunst en oude ambacht op een spannende manier samenkomen.

Over de kunstenaar

Wanneer je Vissers ziet, zul je het niet meteen verwachten. Hij is niet extravagant gekleed en draagt geen hippe bril. Maar laat je niet misleiden door zijn bescheiden uiterlijk: de kunstenaar is vernieuwend en in staat om zijn waarnemingen, ervaringen en gedachtes om te zetten in inspirerende ideeën. In zijn dagelijks leven ontwerpt hij bekende festivals uit de regio. De laatste jaren heeft hij zich met succes ontwikkeld als kunstenaar. Zo werden eerder zijn digitale kunstwerken o.a. getoond op een lichtfestival in Melbourne én het Art Institute van Chicago.

In zijn werken maakt hij combinaties van schilderkunst, digitale media en collagetechnieken. “Ik vraag me af of kunst zich steeds meer richting de digitale wereld gaat bewegen, ik vind dat spanningsveld interessant”, vertelt Vissers.

Thema’s van toen én nu

Junior-conservator Sid Pubben vertelt over de tentoonstelling #Blessed: “Voor het museum is de tentoonstelling een nieuwe gelegenheid om onze diversiteit te laten zien. De kleurrijke werken staan in mooi contrast met de werken uit onze eigen collectie. Ze tonen aan dat religieuze thema’s tijdloos en daarmee nog steeds heel actueel zijn. Bovendien bieden de kleurrijke portretten een verfrissende blik op onze mediacultuur en hedendaagse heiligen.”

De tentoonstelling #Blessed is te zien vanaf zondag 23 augustus. Op vrijdag 28 augustus is een speciaal moment gepland waar de kunstenaar in de middag vanaf 13.00 aanwezig zal zijn. Dus wil je aankomende maand even ontspannen genieten van kunst en de stilte van de kloostertuin? Plaatsen voor de tentoonstelling zijn vanaf nu te reserveren via www.museumkrona.nl. Reserveren wordt aangeraden.