Na 1 en 15 augustus kunt u nu ook op zaterdag 29 augustus wildcraften. Nou, helemaal ‘wild’ is het nog steeds niet. Onder leiding van natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber gaat u op ontdekkingstocht naar medicinale en eetbare planten en kruiden in de kruidentuin van Krona en in en rondom de abdijmuren.
Zin in een wandeling in de kruidentuin en langs de kloostermuren?
Al eeuwenlang gebruiken mensen planten en kruiden. De kruidentuin oftewel de rijke artsenijhof van het klooster voorzag voorheen zelfs in de levensbehoeften van de kloosterlingen. Door de tijd heen is haar functie veranderd. Naast geneeskrachtige planten hebben steeds meer planten in de tuin tegenwoordig iets te maken met het geloof of hebben een symbolische betekenis in de beeldende kunst.
De gids leert u hoe u eetbare planten kunt herkennen, wat voor eigenschappen de planten hebben en hoe u ze kunt gebruiken. Er wordt geroken, geplukt en geproefd. Sommige planten en kruiden houden het lichaam en de geest gezond. Anderen genezen aandoeningen of worden verwerkt in de heerlijkste gerechten.
Wist u dat …
Het, in bloei staande, Sint-Janskruid zijn naam dankt aan Sint Johannes de Doper die zijn feestdag op 24 juni vierde; de dag waarop dit kruid vroeger veel geplukt werd? Het kruid staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het helpt tegen neerslachtigheid en lichte depressie, en het wordt gebruikt om wonden sneller te laten genezen. Sint-Janskruid wordt echter nauwelijks meer in gerechten toegepast.
Wandelt u mee!
Is uw interesse gewekt? Een wandeling zal ongeveer een uur in beslag nemen en start bij Museum Krona. Ervoor of erna kunt u het museum bezoeken. Omdat we iedereen van de rust, de ruimte en de tuin willen laten genieten zijn er maximaal 10 plaatsen beschikbaar. De kosten inclusief museumbezoek bedragen: €12,50.