Project 'Maria van het Nieuwe Normaal'

Project 'Maria van het Nieuwe Normaal'

23 september 2020 t/m 31 oktober 2020

De coronacrisis heeft Uden en omgeving helemaal op zijn kop gezet. Nu langzamerhand het ‘normale’ leven weer op gang komt, organiseren Bernhoven, Brabantzorg, Museum Krona en diverse Udense, culturele instellingen het project ‘Maria van het Nieuwe Normaal: troost in Uden onder Corona’: dé plek waar alle Udenaren hun verhalen en herinneringen over de coronaperiode kunnen delen. Zo wordt er van 17 oktober tot en met 6 december een tentoonstelling in Museum Krona georganiseerd over het verhaal van Uden en haar inwoners, in tijden van corona. Wij hebben hiervoor van 23 september tot 17 oktober de hulp van de Udenaar nodig!

Gezocht: voorwerpen met een betekenis

Iedereen heeft ze wel: voorwerpen die bepaalde gevoelens en herinneringen oproepen. Voor de tentoonstelling ‘Maria van het Nieuwe Normaal’ zijn wij op zoek naar bijzondere voorwerpen, die herinneren aan de corona-periode, en de verhalen die eraan vast zitten. Deze uiteenlopende, ingezamelde voorwerpen en verhalen gaan net als Onze Lieve Vrouw Ter Linde en haar pia vota, de fotoserie van medewerkers van ziekenhuis Bernhoven, de reizende dagboeken en een impressie van allerlei initiatieven door BrabantZorg, onderdeel uitmaken van de aangrijpende tentoonstelling over Uden in tijden van corona. Door en van inwoners uit Uden en omgeving. Een indrukwekkend eerbetoon aan iedereen die geraakt is. 

Doe je ook mee?

En er is meer …

Naast de tentoonstelling, die start op zaterdag 17 oktober, wordt er ook op andere manieren stilgestaan bij het ‘nieuwe normaal’. Zo organiseert Bibliotheek Uden in september en oktober schrijfworkshops om Udenaren te helpen  woorden te geven aan hun gevoelens. Ook gaan we op onderzoek uit hoe en waar jongeren troost vinden. Samen met hen ontwikkelt Kunst & Co een equivalent van Maria, Moeder van Troost. Bij sommigen beter bekend als Onze Lieve Vrouw ter Linde. Een eeuwenoude traditie van Uden, verbonden met gedenken, met troost en steun in tijden van nood, die zo in een nieuw jasje wordt gestoken.

Het project is een initiatief van Brabantzorg, Bernhoven, Kunst&Co, Bibliotheek Uden, Museum Krona, stichting Compass Uden, Theater Markant, Stichting kapelgemeenschap en initiatiefnemers Reizende dagboeken. Steun ontvangt dit project van Provincie Noord-Brabant, Kickstart-Cultuurfonds, Vereniging Rembrandt, Turingfonds en Gemeente Uden.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.