Van Hildegard van Bingen tot Greta Thunberg

Van Hildegard van Bingen tot Greta Thunberg

24 maart 2024 van 14:30 tot 16:30

Na de vele positieve reacties op de verdiepingsmiddag van 18 februari, zijn we van plan een nieuwe verdiepingsmiddag te organiseren op zondag 24 maart, op voorwaarde dat er minimaal 35 geïnteresseerden zijn De verdiepingsmiddag staat in het teken van de twee vrouwelijke visionairs Hildegard van Bingen en Greta Thunberg. In twee inspirerende voordrachten duiken we met Dr. Kitty Bouwman in woord en beeld van de wereldberoemde Scivias en neemt Charles Caspers u mee in de parallel tussen de Zweedse Greta Thunberg en de middeleeuwse Jeanne d’Arc. 

Reserveren is verplicht. De verdiepingsmiddag gaat door bij minimaal 35 verkochte tickets. Mocht dit event wegens te weinig animo niet doorgaan dan storten wij het door u overgemaakte bedrag terug.

Reserveer uw ticket(s)

Programma

14.30 uur | Hildegard en haar Scivias

Door Dr. Kitty Bouwman.

Hildegard van Bingen (1098-1179) zag dingen die we normaliter niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Haar visionaire ervaring brengt ze tot uiting in: ik zag, ik hoorde. Ze schouwde het levende licht dat tot haar sprak. In deze bijeenkomst kijken we naar beelden en lezen we teksten uit haar grote visioenenboek Scivias, waarin ze haar visionaire ervaring verwoord en verbeeld heeft.

Dr. Kitty Bouwman werkt aan een onderzoek naar de visioenen van Hildegard van Bingen. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Titus Brandsma Instituut (Nijmegen) en het Ruusbroecgenootschap (Antwerpen). 

Miniaturen uit Scivias (Engelenkoor en Het Heelal). Ca. 1170-1933 Hildegard von Bingen

15.15 uur | Uit de mond van kinderen. Greta Thunberg, de nieuwe Jeanne d’Arc

Door Charles M.A. Caspers.

In de voorbije jaren gold voor menigeen het Zweedse tienermeisje Greta Thunberg (2003) als een visionaire, en golden haar woorden als visioenen. Zij is zelfs vergeleken met een ander visionair tienermeisje, Jeanne d’Arc. 
Maar terwijl veel zieners een beroep doen op de goddelijke werkelijkheid, doet Greta dat op de wetenschap. Is dat geen wereld van verschil? Kunnen ‘bovennatuurlijke visionairs’ en ‘natuurwetenschappelijke visionairs’ elkaar eigenlijk wel verstaan? Als kinderen aan het woord zijn, en als de schepping op het spel staat, dan wel.

Charles M.A. Caspers is religiehistoricus, Tilburg School of Catholic Theology.

Links | Uitgave Greta Thunberg. Rechts | Jeanne d'Arc. Marie van Orleans, ca. 1830 Bruikleen Dordrechts Museum

Programma en kosten

Het programma duurt tot ca. 16.15 uur. De kosten bedragen €5,- inclusief koffie/thee, exclusief geldig toegangsbewijs voor het museum. Reserveren is verplicht.

Reserveer uw ticket(s)

 

De voordrachten zijn een verdieping op Krona’s tweede jubileumtentoonstelling 'Aan de rand van de Hemel. Visioenen'. Hierin worden vrouwelijke visionairs als Hildegard van Bingen en Jeanne d’Arc op betekenisvolle wijze verbonden met hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland. 

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.