Ontdek de heiligenbeelden van Meester van Koudewater

Ontdek de heiligenbeelden van Meester van Koudewater

12 november 2021 t/m 30 juni 2022

Museum Krona maakt deel uit van een complex dat sinds 1713 wordt gewoond door Birgittinessen, volgelingen van Birgitta van Zweden (1303-1373). De zusters Birgittinessen zijn te herkennen aan de bekroning van hun sluier. Deze bestaat uit witte banden en vijf rode stippen, een verwijzing naar de vijf wondentekenen van Christus. In verbondenheid met de abdij is de naam van het Museum, Krona – Zweeds voor kroon – afgeleid van de Birgittijnse kroon.

Reserveer uw ticket(s)

Landgoed Koudewater

Voor 1713 verbleven de zusters in een klooster op het landgoed Koudewater bij Rosmalen. Toen grote delen van Nederland onder bestuur kwamen van de calvinistische Republiek, werden de zusters gedwongen uit te wijken naar het Land van Ravenstein, waar vrijheid van godsdienst heerste. Op hun vlucht namen de zusters een deel van hun kunstbezit mee.

Anonieme meester

Hieronder een groep laatgotische beelden met overeenkomstige kenmerken: ingetogen, frontale figuren met geloken ogen en smalle, ingesnoerde wespentailles. De beeldengroep wordt toegeschreven aan een anonieme meester die de noodnaam ‘Meester van Koudewater’ heeft gekregen. In 1875 verkochten de zusters 28 beelden van deze anonieme meester aan de voorloper van het Rijksmuseum. Bij de oprichting van Museum Krona in 1973 keerde een groot aantal beelden terug naar Uden als langdurig bruikleen.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.