De ets van Rembrandt

De ets van Rembrandt

12 maart 2020 t/m 6 september 2020

De ets van Rembrandt, die afgelopen september ontdekt is tijdens de opname van Tussen Kunst en Kitsch, is het middelpunt van de tentoonstelling De ets van Rembrandt in Museum Krona. Naast de ets Landschap met tekenaar worden er ruim 20 andere etsen van Rembrandt van Rijn  geëxposeerd, waaronder de beroemde weergave van: De  dood van Maria en De verkondiging aan de herders. Deze etsen komen uit particuliere collecties of zijn beschikbaar gesteld door Douwes Fine Art. 

De ets Landschap met tekenaar

De ets Landschap met tekenaar is een zogenaamde eerste staat, die waarschijnlijk door Rembrandt zelf, in een beperkte oplage, is afgedrukt. De ets is daarna nooit meer herdrukt. Voor zover bekend zijn er ruim zestig exemplaren bewaard gebleven, waarvan het merendeel in museaal bezit. De ets die de bezoekster tijdens de opnamedag van Kunst en Kitsch (AVROTROS) meebracht, hing aan de muur van haar grootvader. 

Uitsnede B219, Rembrandt, Landschap met tekenaar, ca. 1641

De ets Landschap met kunstenaar is opgebouwd uit een concentratie van lijntjes en krabbels. Met het blote oog is dit nauwelijks waarneembaar. Bijzonder detail is dat rechts op de voorgrond een kunstenaar zit die het tafereel vastlegt. 

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.