De Groene Middeleeuwen

De Groene Middeleeuwen

26 mei 2019 t/m 1 september 2019

Groen is tegenwoordig een toverwoord. Maar in de middeleeuwen dacht men niet alleen groen, men was het zonder het te weten. De natuur als Gods schepping was alom aanwezig in doen en gedachte. Uit fraai geïllustreerde handschriften leren wij hoe destijds tegen planten werd aangekeken en waarvoor kruiden werden toegepast. Een selectie van deze uitzonderlijke handschriften en herbaria vormt de kern van de expositie ‘De Groene Middeleeuwen’.

Getijdenboek, ca 1400, KB Den Haag

De expositie beperkt zich niet tot de museumzalen. Zij wordt voorgezet in de kruidentuin van het museum. Een uitgebreid activiteitenprogramma slaat een brug tussen de fragiele middeleeuwse handschriften en herbaria, en de naar middeleeuws voorbeeld aangelegde artsenijhof. Excursies naar kloostertuinen in de omgeving worden eveneens aangeboden.

De expositie ‘De Groene Middeleeuwen’ werd gemaakt in samenwerking met emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen Claudine Chavannes-Mazel. Zij redigeerde het alom geprezen boek: De Groene Middeleeuwen, dat recent is herdrukt.

Herbarium-10e-eeuw

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.