“Aanwinsten van onder andere Femmy Otten en Pauline Curnier
Jardin verbonden met hoogtepunten uit de eigen collectie”
Museum Krona verbindt oude met hedendaagse kunst. Vaak in dialoog, soms in confrontatie. Met steun van het Mondriaan Fonds en Stichting Vrienden van Museum Krona heeft het museum de collectie hedendaagse kunst de afgelopen jaren kunnen uitbreiden met een aantal belangrijke werken, waaronder het monumentale beeld We once were one van Femmy Otten en de video Fat to Ashes van Pauline Curnier Jardin. Ze worden geëxposeerd te midden van laatmiddeleeuwse heiligenbeelden en passievoorstellingen.
Expositie
De expositie verbindt de oude collectie van het museum met aanwinsten en legaten en bijzondere series die op termijn aan het museum geschonken zullen gaan worden. Zoals Bijbelvoorstellingen van Arie Visser (vader van Carel Visser) en een apostelserie van de Ploegschilder Jannes de Vries. Ook voorstellen tot aankopen van Mai van Oers en Derk Thijs worden getoond, naast werken die inmiddels zijn verworven, zoals foto’s uit de serie Nonnen und Mönche van Roland Fischer.
Fischer bezocht midden jaren ’80 cisterciënzerkloosters in Frankrijk en portretten de bewoners op indringende wijze. De serie werd in zijn geheel aangekocht door Musée d’Art Moderne in Parijs. In Museum Krona worden de laatst beschikbare exemplaren getoond.
We once were one
Blikvanger van de expositie wordt het meer dan manshoge (of beter gezegd ‘vrouwhoge’) beeld We once were one uit 2022 van Femmy Otten. Uit lindenhout gekapt, gemaakt voor de kunsthal in Gent, dat is gevestigd in een voormalig oud karmelietenklooster. Nu verhuist het beeld naar een nog deels bewoonde abdij van de Birgittinessen. Het nieuwe liefdevolle, krachtige, onafhankelijke vrouwbeeld dat Femmy Otten ons aanreikt, krijgt hier gestalte tussen vrouwelijke martelaren uit het verleden.
Gelijktijdig aan Dialoog & Confrontatie zal ook de expositie OMG! RELI POPART te zien zijn in het museum. Een tentoonstelling over de verbinding van de populaire en controversiële kunststroming met religie. Met werk van onder andere Andy Warhol, Niki de Saint Phalle, Jacques Frenken, Corita Kent en vele anderen.