Gods Bruiden in beeld

Gods Bruiden in beeld

16 mei 2015 t/m 6 september 2015

Een blik op een leven in dienst van God
Een tentoonstelling over twee bijzondere fotoseries. De foto’s laten het unieke leven binnen twee kloosterordes zien. Guus Bekooy fotografeerde het leven van de zusters Clarissen in Megen en Tamara Reijers legde het dagelijks leven van de Diaconessen uit Amerongen vast. Het MRK toont een uitgebreid overzicht van beide series.

Zusters Clarissen te Megen, foto Guus Bekooy

Begin jaren zestig fotografeerde Guus Bekooy het leven van de zusters Clarissen te Megen. Het was een voor die tijd uniek project. De buitenwereld werd een blik gegund op het verborgen leven achter de muren van een tot dan toe gesloten klooster. Vrouwen in Habijt, zoals de serie werd genoemd, werd een onverhoopt succes.

Zusters Diaconessen uit Amerongen, foto Tamara Reijers

Wat begon als een eindexamenproject trok de aandacht tot ver over de grenzen. ‘De boontjesdoppende zusters’ werd zelfs opgenomen in het prestigieuze Photography Yearbook 1963. Fotografen lieten zich door Vrouwen in Habijt inspireren. Ook nu nog geeft de serie een markant tijdsbeeld van de ‘sixties’, het decennium waarin de wereld en de kerk in sneltreinvaart zouden veranderen.

Zusters Clarissen te Megen, foto Guus Bekooy

Tamara Reijers legde de afgelopen jaren het dagelijks leven van de Diaconessen uit Amerongen vast. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder document over het leven en werk van de laatste zeven Diaconessen in Nederland.

De expositie toont een uitgebreide selectie uit de unieke fotoseries en sluit aan bij een reeks van artikelen die de regionale kranten deze maanden wijden aan vrouwelijke religieuzen, die tot voor kort onze samenleving mede vormgaven maar momenteel snel uit ons landschap verdwijnen.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.