Iconen

Iconen

20 december 2014 t/m 3 mei 2015

Voor orthodoxe christenen zijn iconen tekenen van genade. Iconen zijn als een venster, een luik tussen hemel en aarde, een afspiegeling van het goddelijke mysterie.

Iconen

Ook in Nederland worden velen geraakt door deze bijzondere categorie schilderkunst. Velen hebben iconen verzameld en een deel daarvan overgedragen aan musea. Het MRK bezit een omvangrijke verzameling van enige honderden iconen, geschonken door particulieren. Hoogtepunten uit de collectie worden voor deze gelegenheid samengebracht met iconen uit de verzameling van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Beide musea geven daarmee invulling aan hun voornemen tot een meer intensieve samenwerking.

Icon_#011, Niel Broszat

Daarnaast zijn er werken te zien van Niels Broszat, die met zijn hedendaagse interpretatie van iconen onlangs werd onderscheiden met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Vier van deze iconen zijn recent door het MRK aangekocht. In de moderne iconen van Niels Broszat klinkt de westerse kunstontwikkeling nadrukkelijk door. Een glimp van Matisse, Klimt en Bacon, het denken vanuit het platte vlak komt aan het licht. Oost en west komen samen.

Icon_#001, Niel Broszat

Op de zondagen 8 en 22 februari verzorgt Dr. Inge Wierda, specialist in Russische kunst, lezingen over Russische iconen in Uden.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.