In het LICHT

In het LICHT

10 december 2022 t/m 9 april 2023

Lichtprojecties en iconen, installaties en reliekhouders: de expositie In het LICHT verbindt op een bijzondere wijze de ervaring van licht door middeleeuwse kunstschatten te verbinden met werken van kunstenaars als Olafur Eliasson, Matthijs Munnik, Navid Nuur en Ann Veronica Janssens.

Als eerste op de hoogte worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen rondom deze bijzonder tentoonstelling? Abonneer dan op onze nieuwsbrief!

Abonneer op de nieuwsbrief

Navid Nuur, ‘BROKEN CIRCLE’, 2011. Courtesy Galerie Martin van Zomeren, Rabo Kunstcollectie

Een niet-traditonele kersttentoonstelling

Met In het LICHT slaat Museum Krona een nieuwe weg in. Geen kerststal, maar een thematische expositie over de ervaring en de duiding van licht. Het brengt een heel nieuw type kunst in het museum. Lichtwerken, fotowerken en (multimedia-) installaties van kunstenaars als Marinus Boezem, Suzan Drummen, James Turrell, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens, Matthijs Munnik, Veerle Thoben, Gabriël Lester en Navid Nuur. Zij worden verbonden met voorbeelden van de middeleeuwse lichtmystiek, met panelen en handschriften, met voorwerpen van goud, zilver en bergkristal, waarvan de glans en lichtreflectie de kijkers meevoerden naar het ware Licht, het Hogere. Tot de topstukken behoort een met edelstenen bezet kruisreliek van voor 1080 uit Hildesheim.

Maria met Kind, 1475 - 1499. Museum Catharijneconvent, Utrecht. Foto Ruben de Heer

De expositie opent in het weekend van 10-11 december van dit jaar. In het weekend van 17-18 december is de expositie het middelpunt van een kerstmarkt in de kruidentuin van het museum.

De expositie In het LICHT toont werken van Jan Andriesse, Marinus Boezem, Suzan Drummen, Jan van Duijnhoven, Olafur Eliasson, Guido Geelen, Kees de Goede, Yayoi Kusama, Ann Veronica Janssens, Gabriel Lester, Willem Marijs, Matthijs Munnik, Matthijs Muller, Navid Nuur, Jan Theun van Rees, Roland Schimmel, Berndnaut Smilde, James Turrell, Veerle Thoben.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds en Fonds21.

Met dank aan kunstenaars, bruikleengevers en Hendrik Driessen | Partners Sterrenwacht Halley, Diözesanmuseum RottenburgOrganisatie Jan van Duijnhoven, John Prop (Polderlicht), Wouter Prins (Museum Krona), Joël Visser (stagiair) | Ruimtelijke vormgeving Ronit EdenGrafische vormgeving Lissy Klaassen (Museum Krona).

Headerafbeelding | 'Peradam'. Matthijs Munnik, 2018. © Matthijs Munnik

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.