Kolonisten van de Maashorst

Kolonisten van de Maashorst

4 februari 2018 t/m 1 april 2018

Het MRK Uden toont Udense Merovingische grafvondsten

In 2014 werd in Uden bij toeval een Merovingisch grafveld uit de vroege middeleeuwen gevonden. Het grafveld bleek een ware schat met bijzonder glaswerk, sieraden en zwaarden. Een paar topstukken werden in oktober 2017 tijdens een drukbezochte preview voor het eerst getoond. Vanaf 4 februari wordt in de tentoonstelling ‘Kolonisten van de Maashorst’ het verhaal achter de vondsten verteld.

Het grafveld is in 2014 ontdekt door Hanneke van Alphen, vrijwilliger van de werkgroep Archeologie van de Heemkundevereniging. De Merovingische graven geven een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk, tijdens het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Het kan beschouwd worden als de start van het huidige Europa.

In het merendeel van de graven werden uitzonderlijk veel en bijzondere bijgiften aangetroffen. Zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden en pijlpunten sierden de mannelijke graven. Maar ook waren er veel persoonlijke sieraden, zoals kralenkettingen, kledingspelden en gouden hangers. Een bijzonder werk is een glazen buidelbeker waarvan er maar negen in de hele wereld zijn. Het fortuin van Hanneke van Alphen kon niet meer stuk toen zij in de hoek van het grafveld ook nog eens een prachtig bewerkte sleutel vond: de oudste sleutel van Uden. Voor het eerst wordt deze sleutel in de tentoonstelling aan de Udenaren getoond.

Rond de tentoonstelling worden tal van activiteiten georganiseerd. Zoals Kraak de Code, een Escape Room en twee workshops van het internationaal succesvolle Atelier NL. Het volledige programma is te vinden op de website van het MRK.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.