Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov

Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov

5 maart 2022 t/m 22 mei 2022

Recent wist Museum Krona The Last Supper, een monumentaal vijfdelig fotowerk uit 1998 van de Russische fotograaf-cineast Raoef Mamedov te verwerven. Met deze aankoop, een van de meest ambitieuze van het museum van de afgelopen jaren, wordt de collectie verrijkt met een werk dat velen weet te ontroeren. Geïnspireerd op het meesterwerk van Leonardo Da Vinci heeft de fotograaf de rollen van Jezus en zijn apostelen toebedeeld aan mensen met een downsyndroom. Een vorm van eerbewijs aan een in Rusland in psychiatrische centra weggeborgen groep.  In de expositie wordt ontvouwd hoe Mamedov en andere kunstenaars zich hebben laten inspireren door het beroemde Laatste Avondmaal van Da Vinci. Hierbij zijn onder andere een print van een vroege, zeer goede kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal en werken van onder andere Marc Mulders en Constant Nieuwenhuys te zien.

Reserveer uw ticket(s)

The Last Supper, Raoef Mamedov. 1998. Foto Galerie Lilja Zakirova, Heusden. Collectie Museum Krona.

Verraad en eenzaamheid

Mamedov laat ons opnieuw kijken naar de wandschildering van Leonardo Da Vinci in Milaan: een meesterwerk van religie en psychologie, van verraad en eenzaamheid. Beiden hebben de verwarring na de bekendmaking van het verraad op meesterlijke wijze vastgelegd. In een klooster te Tongerlo (B) wordt een vroege, zeer goede kopie op doek van het meesterwerk uit Milaan bewaard. Een print van dit schilderij op ware grootte (4,24 x 8,02 meter!) en detailopnamen van de figuren brengen ons dichterbij het drama dat Leonardo, en in zijn voetsporen Mamedov, weten op te roepen.

Mamedov method of working. 1998. © Galerie Lilja Zakirova, Heusden.

Participatieproject

Naast religie, psychologie, verraad en eenzaamheid, staan bij Het Laatste Avondmaal ook het eten en het gezelschap an sich centraal. Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov kent dan ook een participerende vorm, waarbij de inrichting in de loop van de tijd, op weg naar de Goede Week, richting Pasen verder wordt uitgebreid en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom de tentoonstelling. Zo kunt u 'aan tafel met' Da Vinci en Mamedov in ons eigen pop-up restaurant i.s.m. restaurant SOMM, duikt u in het brein van de kunstenaars tijdens een creatieve workshop en kunt u uw eigen kunstwerk aanmelden om terug te zien in de tentoonstelling.

Bekijk alle activiteiten

Het Laatste Avondmaal en Constant

Parallel aan de tentoonstelling zal in Museum Krona ook een bijzonder onderdeel uit het oeuvre van kunstenaar Constant Nieuwenhuys, bekend als Constant, te zien zijn. De expositie Constant. Religie, protest en idealisme toont het minder bekende, religieuze werk van de kunstenaar, die vooral geassocieerd wordt met Cobra en het urbanistisch visionaire project New Babylon. Één van de werken uit dit religieuze deel, genaamd l’Ultima Cena, vormt de verbindende factor met Het Laatste Avondmaal. De samenwerking met Fondation Constant biedt de mogelijkheid een groter deel van deze collectie bijeen te brengen en te tonen in een aparte expositie.

Reserveer uw ticket(s)

 

De tentoonstelling Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov is te zien van 5 maart t/m 22 mei 2022 in Museum Krona en is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Lilja Zakirova, Abdij van Tongerlo en Fondation Constant.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.