Meditatie

Meditatie

3 oktober 2015 t/m 6 februari 2016

Steeds meer mensen zoeken naar bezinning en spiritualiteit. Ze vinden die in de kloosters en tempels, bij yoga, zen en andere meditatievormen. Mindfulness is inmiddels doorgedrongen tot de kringen van bankiers en zakenlieden. Aan dit bijzonder populaire fenomeen heeft het MRK een veelzijdige expositie gewijd.

At the Waterfall, Marina Abramovic

Steeds meer mensen zoeken naar bezinning en spiritualiteit. Ze vinden die in de kloosters en tempels, bij yoga, zen en andere meditatievormen. Mindfulness is inmiddels doorgedrongen tot de kringen van bankiers en zakenlieden. Aan dit bijzonder populaire fenomeen heeft het MRK een veelzijdige expositie gewijd.

Abdij

Meditatie is van oudsher verbonden met de locatie van het museum, het kloostercomplex van de Birgittinessen. Het middeleeuwse kunstpatrimonium van de zusters bevat veel onderdelen die in een directe relatie staan tot de meditatie van de bewoners van het klooster. De beeldcultuur die naar aanleiding hiervan is ontstaan, vormt het begin van de expositie.

Expositie

De expositie toont verder werken uit uiteenlopende tijden en culturen. Lotusmodel van Daan Roosegaarde zet de toon: de lotus opent zich als de toeschouwer ‘zich opent’. Daarna volgt een rondgang langs hindoeïstische yantra’s, iconen, Boeddhabeelden en hedendaagse kunst. Van een grote intensiteit is het op het gelaat van Christus geïnspireerde Meditation van Alexej von Jawlensky, een bruikleen van het museum uit Dortmund. In de video LICHT van Madelon Hooykaas verschuift de focus naar de ervaring van de natuur, de schepping, het licht. De expositie komt tot een climax in de video-installatie met 108 mediterende monniken uit Tibet van Marina Abramovic.

Lotus Model, Daan Roosegaarde

VITAMINE B | handwerk is het nieuwe mediteren

De zusters Birgittinessen, die in het klooster naast het museum wonen, borduren kleine hartjes, die helpen de pijn te verlichten van baby’s met doorkomende tanden. Dit meditatieve handwerken is door kunstenares Birgitta de Vos vertaald naar het participatieproject VITAMINE B | handwerk is het nieuwe mediteren, waarbij ouderen in verzorgingstehuizen en in de wijken van Uden, maar ook jongeren aan het ‘handwerken’ zijn geslagen. In de traditie van de zusters Birgittinessen breiden en borduurden zij honderden rode harten en andere tekens van liefde en verbondenheid met behulp van garen en resten van afgedankte religieuze stoffen. Een werk van lange duur dat als een vorm van ‘bidden en mediteren’ gezien en ervaren kan worden. Het resultaat van dit project neemt een prominente plaats binnen de tentoonstelling in. Er liggen draden en stoffen klaar voor wie willen ‘mee borduren’.

In het hier en nu van Sjaak Langenberg & Rose de Beer, richt zich op Het Rijtven te Deurne, een leefgemeenschap van mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Daar leren medewerkers en vrijwilligers van de bewoners om te onthaasten, om de zorgen over verleden en toekomst achter zich te laten, om zich te concentreren op het hier en nu. Van deze bijzondere vorm van 'mindfulness en meditatie'  is een korte documentaire gemaakt die op de expositie wordt getoond.

Untitled, Roland Schimmel

Deelnemende kunstenaars

Marina Abramović, Narda Beunders – Aldo van Eyck, Caren van Herwaarden, Madelon Hooykaas, Saskia Janssen, Sjaak Langenberg & Rosé de Beer, Studio Daan Roosegaarde, Roland Schimmel, Rob Sweere, Birgitta de Vos.

Publicatie

Bij de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie (Uitgeverij BerneMedia) waarin de achtergronden van meditatie en de expositie nader worden belicht. Prijs: €17,50

Activiteiten

De expositie gaat vergezeld van een uitgebreid activiteitenprogramma, waaronder yoga-, meditatie- en mindfulness kennismakingscursussen en ‘hart-werkmiddagen’.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.