Ode aan de Meester

Ode aan de Meester

1 maart 2020 t/m 31 augustus 2020

Het museum toont een uniek ensemble laatmiddeleeuwse heiligenbeelden, gemaakt door de Meester van Koudewater. De beelden zijn afkomstig uit de abdij van de zusters Birgittinessen en het Rijksmuseum.

Musea herbergen kunstwerken uit kerken en paleizen, uit huizen en ateliers. Bijna nooit wordt kunst getoond in zijn context. Museum Krona kan en doet dit wel. De kerncollectie is zelfs nauw verbonden met de geschiedenis van de abdij waar het museum onderdeel van uitmaakt. 

De zusters Birgittinessen vestigden zich 1713 in Uden vanuit hun oude klooster op het landgoed Koudewater te Rosmalen. Voor dat oude klooster sneed in de late 15e eeuw een anonieme meester een reeks van bijzondere heiligenbeelden uit noten- en eikenhout. Het unieke cluster aan beelden is door de zusters eeuwenlang bewaard, totdat het in 1875 uit geldnood werd verkocht aan het Rijk, dat de beelden zou onderbrengen in het Rijksmuseum.

Binnen de muren van het klooster zijn de beelden van de Meester van Koudewater herenigd. 

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.