Ode aan de Collectie

Ode aan de Collectie

1 september 2019 t/m 30 november 2019

Musea herbergen kunstwerken uit kerken en kastelen, uit huizen en ateliers.  Slechts zelden kan kunst vertoond worden in zijn oorspronkelijke context. Het MRK kan dat gelukkig wel. De kerncollectie is zelfs nauw verbonden met de geschiedenis van abdij waar het museum deel van uitmaakt.  

Dankzij de verbouwing kunnen wij deze zo bijzondere band met de bewoners van de abdij, de zusters Birgittinessen voortaan mooier en beter uitlichten. En omdat te vieren opent het vernieuwde museum met een ‘ode’ aan de Meester van Koudewater. Deze anonieme beeldsnijder maakte in de tweede helft van de 15e eeuw een reeks van heiligenbeelden voor de zusters, die destijds nog in het klooster Mariënwater op het landgoed Koudewater bij Den Bosch woonden. De vernieuwde entreezaal is gereserveerd voor het werk van deze grote meester.

Natuurlijk is de collectie meer dan de Meester van Koudewater, meer dan middeleeuwse beeldhouwkunst. De rijkdom en veelzijdigheid van de verzameling worden geëtaleerd in de geheel gereviseerde benedenzalen. Modern en oud, textiel en zilver zullen met elkaar de confrontatie aangaan. De apotheose zal zijn beslag krijgen in het open depot dat de uitstraling krijgt van een donkere crypte, waarin  kunstwerken voor even oplichten en ietwat mysterieuze inkijkjes worden geboden op de in het depot opgeslagen schatten.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.