Moeder van Troost

Moeder van Troost

28 juli 2020 t/m 13 december 2020

De zomer ziet er voor veel Udenaren heel anders uit. Corona heeft Uden hard geraakt. Er zijn kopzorgen, onzekerheid, eenzaamheid, angst en verdriet. Toen en nu nog steeds. Naar eeuwenoude traditie kunnen Udenaren vanaf dinsdag 28 juli weer steun vinden bij Onze Lieve Vrouw ter Linde in Museum Krona. Het beeld was uitgeleend aan het Catharijneconvent in Utrecht voor de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ en keert op verzoek van Krona vroegtijdig weer naar Uden terug.

"Het is voor velen een heel nare periode geweest. Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen. Om eenzaamheid te hebben ervaren of het gevoel beroofd te zijn van vrijheid. Of om herstellende te zijn van deze intense periode. Voor al deze mensen hebben we Onze Lieve Vrouw ter Linde teruggehaald.”, aldus Wouter Prins, conservator van Museum Krona.

Troost en steun zochten de Udenaren gedurende vele eeuwen bij Maria, bij Onze Lieve Vrouw ter Linde. Uden groeide in de zeventiende/achttiende eeuw zelfs uit tot een ware bedevaartplaats. Dierbare en kostbare geschenken als sieraden uit familiebezit, maar ook alledaagse, persoonlijke voorwerpen – de zogenoemde pia vota – werden aan Maria geschonken. Deze geschenken tonen het vertrouwen aan dat gesteld werd in Maria bij ziekte en ongevallen. Om deze zeer uitzonderlijke traditie veilig te stellen, werd de  ‘Moeder van Troost’ met toebehoren eind 2018 ondergebracht in Museum Krona.

De recente gebeurtenissen rondom corona bracht Krona de bijzondere traditie weer in herinnering. Het vormde de aanleiding om het werk vroegtijdig terug te laten keren. Deze terugkeer werd ondersteund door de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, die op deze manier de verrassende rijkdom van de Nederlandse museumcollecties zichtbaar willen maken. Ook Catharijneconvent aarzelde geen moment. Zelf heeft zij een passende vervanging voor het Mariabeeldje gevonden, in de vorm van een afbeelding van de Heilige Corona. De tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ is nog tot en met 23 augustus in het Catharijneconvent in Utrecht te zien. Onze Lieve Vrouw ter Linde zelf is vanaf dinsdag 28 juli te bewonderen in de Benedenzaal van Museum Krona, waar het kunstwerk wordt omringd door diverse pia vota.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.