Klooster

Bezoekt u Museum Krona, dan wordt meteen duidelijk dat dit niet zomaar een museum voor religieuze kunst is. Het is gevestigd in de vleugel van een eeuwenoude abdij die nog steeds bewoond wordt door de zusters Birgittinessen. De geschiedenis van de abdij en de Birgittinessen lopen als een rode draad door de (online) collectie van het museum.

Meester van Koudewater

In 1443 stichtten de volgelingen van Birgitta van Zweden een dubbelklooster voor zusters en broeders op het landgoed Koudewater bij Rosmalen: de Mariënwater. Voor het klooster werd in opdracht van de zusters van de Orde van de H. Birgitta van Zweden een groot aantal heiligenbeelden gemaakt door een anonieme beeldhouwer ‘Meester van Koudewater’. Een groot deel van deze werken werd op hun vlucht in 1713 door de zusters meegenomen naar hun nieuwe toevluchtsoord, de abdij Maria Refugie in Uden. Later kregen deze kunstschatten hun plek in de vaste (online) collectie van Museum Krona.

Getijdenboek met Birgitta
Gestorven Christus
Voorzijde abdij, aquarel 1880

De stijl van de Meester

Kenmerkend voor de stijl van Meester van Koudewater zijn de geloken ogen, de spitse neuzen,  de flauw glimlachende tuitmondjes, de smalle, ingesnoerde wespentailles met pijpplooien die naar onderen uitwaaieren in meer losse, ruimvallende v-plooien. Al met al maken de figuren een wat ingetogen, serene indruk.

 

Bekijk de kunstwerken en voorwerpen gebaseerd op het klooster

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.