Zo word je onderdeel van de tentoonstelling ‘Maria van het Nieuwe Normaal’

De coronacrisis heeft Uden en omgeving helemaal op zijn kop gezet. Veel mensen hebben in één of andere vorm een verlies geleden. Anderen hebben de periode als best prettig ervaren. Voor de tentoonstelling ‘Maria van het Nieuwe Normaal’ zijn wij in de periode van 23 september tot 17 oktober op zoek naar voorwerpen, die deze diversiteit aan verhalen en herinneringen weerspiegelen. Dit moet je weten voor deelname:

De naam van de tentoonstelling is een knipoog naar Onze Lieve Vrouw ter Linde en de eeuwenoude traditie van Uden, verbonden met gedenken, met troost en steun in tijden van nood. De recente gebeurtenissen rondom corona bracht deze bijzondere traditie weer in herinnering. De initiatiefnemers besloten de traditie in een nieuw jasje te steken.

Iedereen in Uden en omgeving kan onderdeel worden van de tentoonstelling.

Kies een voorwerp dat voor jou het verhaal vertelt van de corona-periode, de lock-down, je ziekenhuisopname, de scholen die gesloten werden of de cafés en restaurants die op slot gingen. Kortom: een voorwerp (geen huisdieren of foto’s), dat je aan een dierbare persoon herinnert of aan een corona-specifieke gebeurtenis, situatie of verandering. Een hoedje tot een auto: het kan van alles zijn.

Vul het aanmeldformulier in. Dit formulier kan je hier downloaden. Ook liggen ze fysiek bij de inleverlocaties. Naast jouw contactgegevens en een omschrijving van het voorwerp word je gevraagd om in maximaal 250 woorden toe te lichten, waarom je het voorwerp gekozen hebt. Welk verhaal wil je, aan de hand van dit voorwerp, met ons delen. Hoe symboliseert het voorwerp de coronaperiode voor jou? Waarom is het zo speciaal?

Download het aanmeldformulier hier

Er zijn vier inleverlocaties:

• Museum Krona (Veghelsedijk 25, Uden) – 11.00- 17.00 uur
  • Zorgcentrum St. Jan (Kerkstraat 8, Uden) – 9.00 – 17.00 uur
  • Ontmoetingsplein Muzerijk (Klarinetstraat 4, Uden)
  • Zorgcentrum St. Antonius Volkel (Capellerhof 60, Volkel) – 9.00 – 12.00 uur

Je kunt het voorwerp afleveren bij de receptie. Bij afgifte worden je gegevens genoteerd en het voorwerp gefotografeerd. Je ontvangt direct twee gratis toegangsbewijzen tot de tentoonstelling. Binnen 5 werkdagen ontvangt u van ons op het opgegeven e-mailadres een digitale kopie van het aanmeldingsformulier/ontvangstbewijs. Het voorwerp blijft uiteraard uw eigendom.

Let op: is je voorwerp uitzonderlijk, zoals heel groot, heel waardevol, heel bijzonder. Neem dan voor inlevering telefonisch contact op via 06-13504136 of 06-48547242.

Je kunt tot 31 oktober jouw voorwerp inleveren bij de inleverlocaties.

Alle voorwerpen en verhalen, dus ook die van jou, gaan deel uitmaken van de tentoonstelling ‘Maria van het Nieuwe Normaal’ in Museum Krona, die start op 17 oktober. Jouw voorwerp met het bijbehorende verhaal krijgt een plekje in de tentoonstelling samen met het originele beeld van ‘Onze Lieve Vrouw ter Linde’ en haar pia vota, de indrukwekkende fotoserie van medewerkers van Bernhoven, de reizende dagboeken en een impressie van allerlei hartverwarmende initiatieven door Brabantzorg. De tentoonstelling zal in de weken die volgen steeds omvangrijker worden. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 december 2020.

Van een aantal herinneringen worden videoportretten gemaakt en weer andere worden opgenomen in een speciaal uit te geven bundel, waarin het voor Uden zo uitzonderlijke jaar wordt vastgelegd. Hiervoor vragen we uiteraard vooraf je toestemming.

In week 50, van dinsdag 8 december tot en met 13 december 2020, kan je het voorwerp tijdens openingstijden weer ophalen bij Museum Krona.

Het project is een initiatief van BrabantzorgBernhovenKunst&CoBibliotheek Uden, Museum Krona, stichting Compass UdenTheater MarkantStichting kapelgemeenschap en initiatiefnemers Reizende dagboeken. Steun ontvangt dit project van Provincie Noord-BrabantKickstart-CultuurfondsVereniging RembrandtTuringfonds en Gemeente Uden.