About the museum

Museum Krona maakt deel uit van een eeuwenoud, deels door zusters Birgittinessen bewoond, abdijcomplex in Uden. In deze unieke omgeving wordt een van de mooiste collecties religieuze kunst van Nederland getoond. Tot de rijke collectie behoren spraakmakende werken van onder andere Meester van Koudewater, middeleeuwse monstransen, beelden, de verzameling iconen, zilver en hedendaagse kunst. Andere hoogtepunten zijn de educatieve activiteiten, rondleidingen en bijzondere lezingen. De strak aangelegde kruidentuin en het museumcafé De Refter maken het bezoek helemaal af.

Missie

In verbinding met haar omgeving biedt museum Krona educatieve, culturele en historische ervaringen van waarde. Ervaringen en interpretaties die zich vertalen in nieuwe ontmoetingen, gesprekken en inzichten. In een andere kijk op de wereld met meer respect, tolerantie en ruimte voor iedereen.  

Visie

Met kunstklooster en kruidentuin vertelt het museum religieuze verhalen. Verhalen die door de universele thema’s als tijdloos bestempeld kunnen worden en aanzetten tot denken. Over het verleden, het heden en de toekomst. Over jezelf en anderen. Zo (her)ontdekken we het religieus, cultureel erfgoed in Nederland en plaatsen we het in de context van vandaag. Onze eigen werkelijkheid. Het (im)materiële, religieuze erfgoed krijgt hiermee een andere betekenis en wordt herwaardeerd. Door de kunstschatten en verhalen te delen en ruimte te bieden voor andere perspectieven blijft deze behouden voor toekomstige generaties. Dat betekent ook dat er binnen Museum Krona ruimte is, voor het ‘gewoon’ zijn. De kruidentuin en het klooster zijn daar de ideale plekken voor.

Doelstelling

Museum Krona wil door middel van haar vaste collectie, spraakmakende tentoonstellingen en educatie de waardering voor de religie bij een breed publiek bevorderen

Sign up for the newsletter