Klooster

We gaan terug in de tijd. De Orde van de H. Birgitta (officieel de Orde van de Allerheiligste Verlosser) heeft zijn oorsprong in Vadstena (Zweden). Als snel kwamen er vele stichtingen bij, waaronder in Rosmalen. Daar, op het landgoed Koudewater, startten de volgelingen van H. Brigitta van Zweden (1303-1373) in 1443 een dubbelklooster voor zusters en broeders: de Mariënwater. Dit was de eerste stichting van de Orde van de H. Birgitta in Nederland. Hier leefden de zusters Birgittinessen bijna drie eeuwen, totdat zij in 1713 gedwongen werden om te verhuizen naar Uden. Het katholicisme werd in Rosmalen namelijk niet openlijk toegestaan.

In 1973 werd het museum gesticht. Door de terugloop onder de zusters kon het museum zich vestigen in het complex van de Birgittijnse Abdij Maria Refugie. Dit was tevens het moment dat een groot aantal beelden, die ooit uit armoede verkocht zijn aan het Rijksmuseum, terugkeerden.

De kroon als symbool

Na de verbouwing in 2019 ging Museum voor Religieuze Kunst verder onder de naam Museum Krona. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst daarmee naar de Zweedse afkomst van de kloosterorde en het bijzondere kroontje dat de zusters Birgittinessen dragen. Het kroontje bestaat uit drie witte banden, die met elkaar verbonden zijn. De plekken waar de banden elkaar kruisen staan symbool voor de vijf wonden van Christus. Daarmee onderschrijft het museum het belang van het Christendom, het klooster en de Birgittinessen voor het museum. 

Lees meer over de zusters Birgittinessen op www.abdijuden.nl of bekijk de documentaire ‘Een eiland in de tijd’, die ter ere van het 300-jarig bestaan van de abdij is gemaakt.

Beperkt bezoek aan het klooster mogelijk tijdens de expositie 'Verborgen achter muren'

Een klein gedeelte van de abdij is tijdens de expositie 'Verborgen achter muren' opengesteld om met een museumgids te bezoeken. Lees meer op de website.   

 

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.