
Klooster
We gaan terug in de tijd. De Orde van de H. Birgitta (officieel de Orde van de Allerheiligste Verlosser) heeft zijn oorsprong in Vadstena. Als snel kwamen er vele stichtingen bij, waaronder in Rosmalen. Daar, op het landgoed Koudewater, startten de volgelingen van H. Brigitta van Zweden (1303-1373) in 1443 een dubbelklooster voor zusters en broeders: de Mariënwater. Dit was de eerste stichting van de Orde van de H. Birgitta in Nederland. Hier leefden de zusters Birgittinessen bijna drie eeuwen, totdat zij in 1713 gedwongen werden om te verhuizen naar Uden. Het katholicisme werd in Rosmalen namelijk niet openlijk toegestaan.
De kroon als symbool
Na de verbouwing in 2019 ging Museum voor Religieuze Kunst verder onder de naam Museum Krona. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst daarmee naar de Zweedse afkomst van de kloosterorde en het bijzondere kroontje dat de zusters Birgittinessen dragen. Het kroontje bestaat uit drie witte banden, die met elkaar verbonden zijn. De plekken waar de banden elkaar kruisen staan symbool voor de vijf wonden van Christus. Daarmee onderschrijft het museum het belang van het Christendom, het klooster en de Birgittinessen voor het museum.
Lees meer over de zusters Birgittinessen op www.abdijuden.nl of bekijk de documentaire ‘Een eiland in de tijd’, die ter ere van het 300-jarig bestaan van de abdij is gemaakt.
Proef het leven achter de kloostermuren
Laat je door de kloostertuingids Weelde aan groen de weg wijzen in de kruidentuin in Uden, alsook in de drie andere tuinen in Noordoost Brabant: de landschapstuin in Sint Agatha, de ecologische tuin met een verhaal van Megen en de eeuwenoude stilte- en groentetuin in Velp. De rijk geïllustreerde dwartsligger vertelt over de geschiedenis van de kloosters, biedt praktische informatie en beschrijft een fietsroute langs de vier tuinen, mét overnachtingsmogelijkheden in de kloosters. Verkrijgbaar voor € 14,95 bij Museum Krona.
Geen bezoek aan het klooster mogelijk
Helaas is het bewoonde klooster niet openbaar toegankelijk. De abdijvleugel, nu in gebruik van het museum, is het enige gedeelte wat toegankelijk is voor publiek. Deze abdijvleugel kunt u bezoeken als u het museum bezoekt.