Kruidentuin

Kruidentuin

Binnen de muren van het kloostercomplex is een goed bewaard geheim: de rijke artsenijhof. Deze heerlijk beschutte plek is een voorbeeld van een middeleeuwse ‘cruydhof’: een strak ingedeelde kruidentuin met verschillende bedden die omgeven worden door buxushaagjes en paadjes. In totaal groeien er ruim 150 planten, die onder te verdelen zijn in vier groepen. Naast een bed voor geneeskrachtige planten zijn er bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.

Verandering van functie

Waar voorheen de tuin met groenten, fruit en kruiden voorzag in de levensbehoeften van de kloosterlingen, is haar functie door de tijd heen veranderd. Naast geneeskrachtige planten hebben steeds meer planten in de tuin tegenwoordig iets te maken met het geloof of hebben een symbolische betekenis in de beeldende kunst. Ze verwijzen hiermee naar de collectie van het museum.

Vraag het aan de vrijwilliger

De kruidentuin is vrij toegankelijk en wordt van maart tot oktober iedere donderdagmiddag door een vaste groep vrijwilligers onderhouden. Stel hen al uw vragen, ze vertellen u graag over het groeien, bloeien en snoeien van Onze Lieve Vrouwe bedstro tot Sint-Janskruid en van Passiebloem tot Karthuizer anjer. Ook voor huis-, tuin- en keukengebruik van de kruiden kunt u bij hen terecht.

Kom genieten van de rust binnen de kloostermuren, pak een moment van bezinning of prikkel uw zintuigen met de kleuren en geuren in de tuin.

Plan uw bezoek

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.