Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars

Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars

25 april 2021 t/m 26 september 2021

Van etsen, litho’s, schilderijen tot beeldhouwwerken. Een deel van dit oeuvre is in Nederland onbekend en niet eerder getoond. Marc Chagall wordt in de tentoonstelling Tussen werelden belicht als de verbinder, niet als de etser. Want in het werk van de kunstenaar worden werelden verbonden. Oost en West, Jodendom en Christendom, volks- en moderne kunst ontmoeten elkaar. De diversiteit aan werelden die Chagall bespeelde, maakte hem uniek, beroemd en bemind.

Nu, ruim een eeuw later, is dat liefdevolle, verbindende karakter van Chagall een van diens grootste kwaliteiten. Waar Chagall werelden verenigde, lijken momenteel de grenzen weer te verscherpen. Chagall’s kunst, zijn religieuze werk en zijn blik op de wereld die hij als vluchteling beleefde, lijken meer actueel dan ooit.

Marc Chagall, Le village blue, 1974

Het oeuvre van Marc Chagall wordt in een nieuw licht geplaatst door het te combineren en te confronteren met hedendaagse kunst, gemaakt door kunstenaars opgegroeid in of met kennis van verscheidene religieuze milieus. Kunstenaars die met hun video’s, installaties en schilderijen met één been midden in de hedendaagse kunst staan en met het andere in de geloofsgemeenschap waar zij deel vanuit maken of hebben gemaakt. Net als Chagall honderd jaar geleden opereren zij binnen het spanningsveld tussen geloof en ongeloof, tussen liberaal en orthodox, tussen internationaal en lokaal, tussen eigentijds en traditie. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, niet in het minst in ons zo geseculariseerde land.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.