Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars

Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars

5 juni 2021 t/m 10 oktober 2021

Van video’s, litho’s, schilderijen tot installaties. De kunstwerken van de wereldberoemde Marc Chagall en meer dan tien hedendaagse kunstenaars ontmoeten elkaar in de tentoonstelling Tussen werelden.  Chagall & hedendaagse kunstenaars. Met hun kunst leggen zij de spanning tussen culturen en religies bloot. 

Boek nu uw ticket

Oost en West, jodendom en christendom en volks- en moderne kunst. Marc Chagall bracht in zijn werk de werelden waarin hij leefde en die hij zelf creëerde samen. Zo woonde hij in de ene stad, verlangde naar een andere stad en schiep zelf nog een derde. Het verenigen van al deze werelden maakte hem uniek, beroemd en bemind. Nu 35 jaar na zijn dood lijken de grenzen weer opnieuw getrokken te worden. Tussen culturen en tussen religies. Dit maakt Chagalls (religieuze) kunst en zijn visie op de wereld als vluchteling actueler dan ooit.

©Niels Mud

Parallellen met de wereld van nu

De tentoonstelling Tussen werelden combineert het werk van Chagall met die van hedendaagse kunstenaars en daarmee hun zoektocht naar identiteit. De kunstenaars staan met één been midden in de hedendaagse kunstwereld en met het andere in een cultuur met een eigen religie en tradities waarvan zij deel uitmaken of hebben uitgemaakt. Net als Chagall opereren zij op het snijvlak van geloof en ongeloof, liberaal en orthodox, internationaal en lokaal, eigentijds en traditioneel. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, vooral in ons zo geseculariseerde land.

Marc Chagall, David en Batsheba, kleurenlithografie, 1956, Tel Aviv Museum of Arts, Tel Aviv, Israël

Verbinden is samenwerken

Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars is samengesteld door conservator Wouter Prins (Museum Krona) en gastcuratoren Joël Cahen (voormalig directeur Joods Historisch Museum) en Ronit Eden. Zij hebben zich hierbij gebaseerd op de rijke collecties van het Joods Historische Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam, aangevuld met werken uit het Museum voor Moderne kunst in Tel Aviv, Mishkan Museum of Ein Harod in Noord Israël en private collecties. Een deel hiervan is zelfs nog nooit in Nederland vertoond.

Daarnaast toont de tentoonstelling werk van: CANAN, Hamid El Kanbouhi, Ramaz Goiati, Raquel van Haver, Menashe Kadishman, Daniel Kiczales, Marc Mulders, Shirin Neshat, Porat Salomon, Erik-Jan van der Schuur, Soody S. Sharifi en Masha Trebukova. De tentoonstelling en de publicatie wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan FondsMr. Paul de Gruyter Stichting en Stichting Bossche Synagoge Bernardus Hartogensis.

De tentoonstelling is te zien vanaf de heropening tot en met zondag 10 oktober 2021. 

Beeld header: Couverture du Chagall Lithographe IV, 1974 (detail) M 729, © Marc Chagall, c/o Pictoright  Amsterdam 2021. "Chagall is a registered trademark, owned by Comité Marc Chagall"

Publicatie

De tentoonstelling Tussen werelden wordt vergezeld van een publicatie. Het boek met gelijknamige titel Tussen wereld: Chagall & hedendaagse kunstenaars is samengesteld door Joël Cahen, gastcurator en voormalig directeur van het Joods Historisch Museum, Ronit Eden, gastcurator en Wouter Prins, senior-conservator van Museum Krona. De publicatie, uitgegeven door Berne Media, is beschikbaar in het Engels en Nederlands en kost €19,95. Er is een beperkte oplage. De publicatie is te verkrijgen aan de balie van Museum Krona.  

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.