Belevingskist

Duik in een schatkist vol herinneringen over het Rijke Roomse Leven met de Belevingskist.

 

Onze belevingskist is hét startpunt voor de gesprekken die we aangaan met (dementerende) bewoners in zorgcentra. De herkenbare voorwerpen in het thema het Rijke Roomse Leven zorgen keer op keer voor prachtige, waardevolle dialogen. En dat is precies het doel van onze belevingskist: verbinding zoeken, herinneringen tot leven wekken en op die manier vreugdevolle gesprekken creëren.

 

Reserveer je Belevingskist

Wat zit er in de Belevingskist?

De belevingskist bevat diverse voorwerpen uit de katholieke geschiedenis van zuidelijk Nederland, in de periode tot ongeveer 1960. Door ze letterlijk in handen te geven van de bewoners, komen deze voorwerpen opnieuw tot leven. De belevingskist bevat bijvoorbeeld Mariabeelden, kruisbeelden, misdienaarsbek, wijwatervaatjes, heiligenprentjes en nog veel meer.

"Het gesprek ontstaat vanzelf"

We verzorgen geen presentatie. We draaien het liever om: de respons van de bewoner is de voedingsbodem voor het gesprek dat ontstaat. Vaak zijn dat persoonlijke herinneringen over het katholicisme, maar we omarmen iedere herinnering die onze voorwerpen oproepen. Zoals over de oorlog, over slootje springen op zondag (in plaats van naar de kerk te gaan), of over dat ene bidprentje, dat iemand al decennia lang koestert. Hierdoor treden bewoners voor eventjes uit hun mentale isolement. Met zichtbaar enthousiasme delen ze hun herinneringen. We luisteren naar verhalen, genieten van stralende gezichten en raken ontroerd door emoties. Maar boven alles zien we een geslaagde verbinding met de diepste kern van iemands zijn.

 

 

Ook de belevingskist ontdekken?

Wanneer we langskomen met de belevingskist, komen we met twee vrijwilligers. Als tegenprestatie voor ons bezoek vragen we een vergoeding, plus een tegemoetkoming in de reiskosten (afhankelijk van de afstand/locatie). En omdat kleine dingen vaak de grootste betekenis hebben, ontvangt iedere bewoner een prentje, als blijvende herinnering aan een waardevolle middag. Wilt u meer weten over de belevingskist? Laat het ons weten! U bereikt ons via Museum Krona (0413-263431). Vraag naar Karin de Rijk. U kunt haar ook een mailtje sturen: karin@museumkrona.nl

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.