Onderwijs & families

Onderwijs & families

Voor kinderen en families is er altijd wat te beleven in Museum Krona. Van een verhalentafel, een speciale audiotour met quizvragen en de familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert tot creatieve workshops en activiteiten. 

De Koppige Kruiden – Groep 1-2

Data: 6 mei 2020 tot en met 10 juli 2020 én 12 april 2021 tot en met 21 juli 2021 excl. schoolvakanties en feestdagen
Tijden: ma t/m vr 09:15-10:30 of 10:45-12:00
Kosten: €2,50 per leerling

In de kruidentuin van het museum groeien heel veel mooie en bijzondere kruiden. Sommigen ruiken lekker, de ander smaakt goed en er zijn kruiden die heel gek voelen of er gek uitzien. In de tuin groeit sinds kort echter een wortel die zich niet wil laten zien. Door middel van het gebruiken van hun zintuigen moeten de leerlingen er achter zien te komen wat er precies mis is met de wortel.

Ganzenveer – Groep 3-4

Data: 2 november 2020 tot en met 9 april 2021 excl. schoolvakanties en feestdagen
Tijden: ma t/m vr 09:15-10:30 of 10:45-12:00
Kosten: €2,50 per leerling

Als je in de middeleeuwen een boek wilde kopiëren, kon je het niet onder het kopieerapparaat leggen. Alle bladzijden moesten met de hand worden overgeschreven. Ook van papier hadden de meeste mensen in die tijd nog niet gehoord. Hoe maakten mensen in die tijd dan boeken? Leerlingen onderzoeken hoe het schrijven van een manuscript (een handgeschreven boek) precies werkt en mogen zelf ook met een ganzenveer schrijven.

Feest! In de Abdij – Groep 5-8

Data: 2 november 2020 tot en met 23 juli 2021 excl. schoolvakanties en feestdagen
Tijden: ma t/m vr 09:00-10:30 of 11:00-12:30
Kosten: €3,00 per leerling

Ieder jaar vinden er veel feesten plaats, zoals Carnaval, Kerstmis, het Offerfeest en Chanoeka. Vaak zijn we dan met familie, hebben we onze mooiste kleren aan en geven we elkaar cadeaus. Maar wat vieren we precies bij deze feesten? En waar komen ze precies vandaan? In Feest! In de Abdij onderzoeken de leerlingen verschillende feesten door middel van kunstwerken, bijzondere voorwerpen en spelletjes. Naast christelijke feesten komen er ook feesten uit andere religies aan bod, als het Suikerfeest en Holi. 

Gratis met de bus naar het museum!

Voor Feest! In de Abdij is er gratis busvervoer mogelijk van en naar het museum. Neem contact met ons op en wij regelen gratis busvervoer!

Feest! In de abdij is een onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent, Utrecht in samenwerking met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam, Tropenmuseum in Amsterdam, Wereldmuseum in Rotterdam, Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museum Krona in Uden, Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg, Stichting Oude Groninger Kerken in Garmerwolde en Villa Zapakara in Paramaribo

Hedendaagse heiligen – Groep 7-8

Data: 24 augustus 2020 tot en met 31 oktober 2020 excl. schoolvakanties en feestdagen
Tijden: ma t/m vr 09:00-10:30 of 11:00-12:30
Kosten: €7,00 per leerling

Op social media volg je waarschijnlijk veel beroemdheden en influencers. Waarschijnlijk omdat ze grappig zijn, omdat ze toffe dingen doen of omdat je nieuwe dingen van ze kunt leren. In de tentoonstelling van Mathijs Vissers staan deze mensen centraal en worden ze als een soort heiligen geportretteerd. Leerlingen bekijken de kunstwerken en maken daarna met nieuwe media een zelfde kunstwerk van hun eigen idool.

Aanvraag museumbezoek voor het basisonderwijs

Digital Disciples – Onderbouw

Op Instagram, Snapchat en andere social media kun je niet om ze heen: Celebrities, Influencers en gamers. Hun boodschap wordt door duizenden, en soms zelf miljoenen volgers gezien en gedeeld. In zekere zin zijn het de heiligen van tegenwoordig. Dit is precies het onderwerp van de tentoonstelling van Mathijs Vissers. Aan de hand van zijn kunstwerken onderzoeken de leerlingen welke rol deze Digital Disciples hebben in hun leven en in de hedendaagse maatschappij.

Aanvraag museumbezoek voor het voortgezet onderwijs

Rondleidingen door het museum – Alle groepen

In het museum staan prachtige beelden en schilderijen die allemaal een bijzonder verhaal met zich meedragen. Ontdek deze verhalen over liefde, oorlog, vluchten, macht en geloof. Onze museumdocenten zijn getraind om vanuit verschillende oogpunten de kunstwerken uit te lichten, dus bij vrijwel elk thema is er een rondleiding op maat te maken.

Bent u op zoek naar informatie voor je werkstuk of onderzoek? Neem dan contact op met het museum: info@museumkrona.nl.

Aanvraag museumbezoek voor het onderwijs

Audiotour voor kinderen

Door middel van de quizvragen ga je op zoek naar details in de prachtige historische en hedendaagse kunstwerken. Je doorkruist het hele museum met spannende vragen en gekke opdrachten. Heb jij alle vragen goed?  

Familietentoonstelling Feest! In de abdij

De familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert is een leuk en leerzaam uitje voor kinderen, ouders en grootouders. Welk feest vind jij het leukst? Je verjaardag of Kerstmis? Waarom krijgen we cadeautjes met Sinterklaas en eten we zoetigheden met het Suikerfeest? Ga op ontdekkingstocht en test je kennis over de feestdagen. Of neem plaats aan de verhalentafel en speel het verhaal van bijvoorbeeld Pasen na. Leuk detail: het verhaal met jou in de hoofdrol kun je thuis terugkijken. 

Educatief programma: Ganzenveer voor groep 3-4
Archeologiedagen
Workshop De Groene Middeleeuwen

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.