Verborgen achter Muren

Verborgen achter Muren

20 april 2024 t/m 22 september 2024

Iconen, zilver, beelden, textiel, relieken en schilderkunst, van de tijd van Jeroen Bosch tot Marc Mulders: Verborgen achter Muren toont een veelzijdigheid aan bijzondere kunstschatten uit de collectie van Museum Krona, aangevuld met unieke bruiklenen. Tijdens deze laatste expositie van het jubileumjaar worden zelden getoonde schatten gepresenteerd, de kruidentuin in het middelpunt gezet, delen van het klooster tijdens speciale gelegenheden geopend.

© Hans Koster Foto Hans Koster

Kunst

50 Jaar Museum Krona. 50 jaar kunst, klooster en kruidentuin deels verborgen achter muren. Verborgen achter Muren belicht het resultaat van een halve eeuw verzamelen, aangevuld met uitzonderlijke, voor velen onbekende kunstwerken uit kloosters en kerken en van particulieren. Onder deze bijzondere objecten zijn onder andere de fraaie bekroning van een abt staf uit 1536 uit het klooster van de norbertijnen van Heeswijk-Dinther en een indrukwekkende Man van Smarten uit de parochie van Oostrum. Oude kunst wordt gecombineerd en verbonden met moderne en hedendaagse kunst, waaronder Marc Mulders, Reinoud van Vught, Inge en Martin Riebeek en de recent overleden Johan Claassen.

Bloemenkruis 290306. Marc Mulders, 2006. Bruikleen Rabobank Kunstcollectie.

Klooster en kruidentuin

De abdij van de zusters Birgittinessen, het klooster, de kapel en de omringende terreinen zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek. Speciaal voor deze expositie worden de voorhof, de kapel en een beperkt gedeelte (twee spreek- en ontvangstkamers en de hoofdingang) van de abdij opengesteld voor groepen, onder leiding van een gids. Deze rondleidingen zijn een unieke kans om kennis te maken met een leven van spiritualiteit en verstilling. 

In opdracht van Museum Krona maakt Nan Groot Antink een kunstwerk geverfd met verfplanten uit de kruidentuin. In combinatie met een groep laatmiddeleeuwse beelden speelt de kunstenares in op voorstellingen van Maria in de schilderkunst van rond 1500-1550. Het werk wordt gefaseerd gemaakt en gepresenteerd. In juni is deze opdracht afgerond. Ook in het werk van andere kunstenaars als Reinoud van Vught en Marc Mulders wordt de relatie tussen de kunst en de kruidentuin, tussen binnen en buiten gezocht.

Nan Groot Antink in opdracht van TextielMuseum, 2015.

Kunstenaars en bruikleengevers

De expositie toont werk van | Nan Groot Antink, Jacques Frenken,  Reinoud van Vught, Marc Mulders, Thom Puckey, Bas Meerman, Frans Verhaak, Johan Claassen, Inge en Martin RiebeekRaoef Mamedov en Jeroen Bosch (navolgers). 

Bruiklenen van kloosters van de Norbertijnen, Kruisheren, Clarissen, Zusters penitenten, Kapucijnen, Birgittinessen en de Duitse orde Gemert-Handel.

Bruiklenen van de parochies Tilburg, Vught, Hulsel, Aarle Rixtel, Geldrop, Grave, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Oostrum e.a.

Beeld header | Bloemenkruis 290306 (detail). Marc Mulders, 2006. Bruikleen Rabobank Kunstcollectie.
Beeld item homepage | Maria tussen bloemen. Marc Mulders, 2007. Collectie Museum Krona.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.