Dalí. Bijbel, surrealisme, games

Dalí. Bijbel, surrealisme, games

4 juni 2022 t/m 20 november 2022

Op dit moment toont Museum Krona een onbekende kant van Salvador Dalí. Voor het eerst in Nederland wordt de complete serie met 105 voorstellingen uit de Bijbel - bestaande uit de door Dalí met de hand gesigneerde proefdrukken - geëxposeerd. Museum Krona verbindt het grafisch meesterwerk met de digitale gamewereld, met animaties en NFT's. 

© Red Panda Productions

Dali is de meest beroemde exponent van het surrealisme. Zijn ongeëvenaarde veelzijdigheid komt ook in zijn grafiek naar voren. Tussen 1963-1965 illustreerde hij de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit, van kleur en expressiviteit.

Dalí, expressionist

Voor het eerst worden in Nederland de door Dali met de hand gesigneerde proefdrukken van de complete serie van 105 voorstellingen getoond. Door de bijzondere druktechnieken is het aquarelachtige karakter van de serie behouden gebleven. Hier komt een onbekende Dali aan het licht. Geen neoclassicist maar een expressionist, zijn composities opbouwend uit vlekken en kleurexplosies. De illustraties vormden de basis voor de latere Bijbeluitgave bij de beroemde Milanese uitgever Rizzoli. De presentatie van de originele serie, die tot de hoogtepunten van de 20e-eeuwse bijbelillustratie wordt gerekend, wordt aangevuld met de tiendelige serie Moïse el la Monothéisme’ (naar Freud), gedrukt op huiden. De Bijbel- en Mozesserie zijn afkomstig uit de verzameling van Richard H. Mayer, kunstkantor Bamberg, een groot Dali verzamelaar.

De wijzen uit het Oosten, 1963-1965 © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2022

Videokunst

De voorstellingswereld van Dali heeft binnen de kunst van vandaag vooral raakvlakken met de videokunst, de gamewereld en wereld van virtual reality, waarin de toeschouwer en speler worden opgezogen in een schier onbegrensde, hybride fantasiewereld. Mythologie en religie spelen in de gamevideo’s een belangrijke rol. In dit onderdeel van de expositie wordt de rol van religie in de bewegende beelden en gamevideo’s verbeeld en geanalyseerd. Hiermee betreedt het museum een onontgonnen terrein. Voor dit onderdeel wordt samengewerkt met cultuurtheoloog Frank Bosman, die regelmatig over religie en games publiceert.

De werelden van Dali en de videogames worden in de expositie verbonden door de animatie van Wim Trompert en de schilderijen en NFT’s van beeldend kunstenaar Niels Broszat.

Tentoonstellingsgids

Ter gelegenheid van de tentoonstelling hebben we een gidsje uitgegeven met verdiepende informatie over de kunstwerken en thema's in de tentoonstelling. U kunt een digitale versie van deze gids downloaden door op de button hieronder te klikken.

Deze gids downloaden

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.