De Boom

De Boom

16 juni 2012 t/m 11 november 2012

Mens en boom zijn tegenpolen. De mens is rusteloos, de boom een baken van stabiliteit. De wortels en takken, stabiliteit en vitaliteit van de boom hebben hun weerslag gekregen in vele gezegden en spreekwoorden, in mythen en sagen, in kunst en religie. Vaak is de boom het oudste levensteken in onze omgeving. Daarmee is de boom niet alleen een bron van levenskracht, maar ook een zinnebeeld van kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Het omvallen van een boom voelt als de ondergang van een tijdperk.

Roy Villevoye – Jan Dietvorst, Phantom (2008)

De expositie

In de expositie komt de betekenis en veelzijdigheid van de boom voor de mens naar voren: de levensboom en schreiboom, de meiboom en lapjesboom, de Mariaboom en de stamboom van Mohammed, de eik en de linde. Een romantische en meer afstandelijke blik op de boom wisselen elkaar af. Video’s en middeleeuwse handschriften worden met elkaar geconfronteerd, foto’s en verhalen van bijzondere bomen worden gepresenteerd. In de expositie ontbreken ook de plaatselijke beroemdheden Onze Lieve Vrouw ter Linde en ’t Prilleke niet. Aan omvangrijke projecten van een aantal kunstenaars waaronder de Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Kerven van Roy Villevoye zal bijzondere aandacht worden besteed. Hetzelfde geldt voor de tijdgenote van Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, en voor Armando die in zijn werk de boom als zwijgende getuige van oorlogsleed opvoert. In de geselecteerde kunstwerken wordt de boom vereerd, maar ook omgehakt.

Ed Pien, Twelve, papiersnede

Digitale wensboom

Naast de expositie initieert het museum twee bijzondere projecten. Madelon Hooykaas ontwierp een interactieve digitale wensboom, geïnspireerd op de Japanse wensboom. Op de site www.wishingtree.nl kunt u op takken van de boom een wens achterlaten in de vorm van een knop. Wanneer uw wens vervuld wordt, gaat u terug naar de site en meldt u de uitkomst. De knop bloeit dan uit tot een blad. Na verloop van tijd vallen de bladeren af.

Stille Getuigen in Natuurgebied

De Maashorst Het tweede project, Stille Getuigen van de kunstenaars Sjaak Langenberg & Rosé de Beer zijn 8 bouwwerken die het midden houden tussen een boomhut en een biechtstoel. Deze Stille Getuigen zijn geplaatst in Natuurgebied De Maashorst, het grootse aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Lees meer

Wishing Tree, Madelon Hooykaas

Schooljaar 2012-2013, bezoek met kinderen

In het najaar 2012 start in Uden e.o. een groot educatief project voor leerlingen van het basisonderwijs. In dit project wordt de boom van allerlei kanten benaderd: de boom in het landschap, de boom en het milieu, de boom in de literatuur. Diverse culturele organisaties werken hierbij samen. Ook het voortgezet onderwijs zal aansluiten. Voor meer info zie www.stichtingC.nl. Ook voor kinderen die met hun ouders het museum bezoeken, worden er activiteiten georganiseerd.

Publicatie en activiteiten

Bij de expositie verschijnt een publicatie die recht doet aan de interdisciplinaire aanpak van het project. Biologen, theologen en kunsthistorici buigen zich vanuit hun specialisme over het fenomeen de boom. Ook kunstenaars, dichters en schrijvers leveren een bijdrage. De bundel is tegen € 10,- in het museum te verkrijgen. In het museum worden in de periode van de expositie op zondagmiddagen lezingen gehouden. Over donkere beukenbossen, bijzondere bomen in Brabant, de plaats van de boom in natuurreligies enz. Tevens staan er excursies op het programma.

Met dank aan

Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door:

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.