Genesis - Harry van der Heyden (1941-2019)

Genesis - Harry van der Heyden (1941-2019)

1 december 2019 t/m 1 maart 2020

Met de winterexpositie Genesis rondom de Brabantse kunstenaar Harry van der Heyden krijgen museumbezoekers een verrassend inkijkje in het scheppingsproces van deze kunstenaar, die dit voorjaar na een rijk leven overleed op 77-jarige leeftijd. Hoe kwam hij tot zijn kunst? Wat speelde er zich in zijn hoofd af? Dat is wat bezoekers in de unieke omgeving van de Udense abdij kunnen gaan ontdekken.

Videofragment 'Ontstaan van een expositie' (deel 1)

Genesis

Het scheppingsverhaal is de rode draad waarmee het werk van Harry van der Heyden tot leven komt in Museum Krona. Tijdens de expositie wordt dit verhaal verteld aan de hand van drie, chronologisch geplaatste thema’s die gekoppeld zijn aan zijn kunstwerken. De start is chaos en het doen tot pogingen om ordening aan te brengen. Daarna volgt schepping. Door het scheppen van nieuwe kunst wordt een eigen stijl gevonden. Vervolgens resulteert dit in stilte en bezinning.
Door de spirituele en religieuze context in de kunstwerken van Van der Heyden vormt zijn oeuvre een mooie verbinding met de visie van Museum Krona. Ook hier vindt er een koppeling plaats tussen het historische en het moderne. Naast deze schilderijen zullen enkele kunstwerken te zien zijn van tijdgenoten zoals Gerrit van Bakel, met wie Harry goed bevriend was.

Videofragment 'Ontstaan van een expositie' (deel 2)

Over de kunstenaar

Harry van der Heyden was de jongste telg uit het nest van een groot, warm Brabants gezin in Nistelrode. Tijdens zijn studie aan de Kunstacademie leerde hij zijn partner Nico kennen met wie hij tot zijn dood in Eindhoven heeft doorgebracht. De kunstenaar wilde zelf nooit een betekenis of interpretatie opdringen. Hij liet het maken van interpretaties van zijn schilderijen juist over aan de toeschouwer, opdat er elke keer een andere interpretatie geschapen kon worden.

Videofragment 'Ontstaan van een expositie' (deel 3)

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.