Kleurrijke Nonnen

Kleurrijke Nonnen

25 februari 2012 t/m 22 april 2012

Naar aanleiding van de komst van het ziekenhuis Bernhoven naar Uden schilderde Ton Jansen een serie van 50 kleine doeken met religieuzen als thema. Jansen verbeeldt de zusters op telkens andere wijze: devoot, aan het werk, in een gedetailleerde dan weer in een meer globale stijl. De serie is bedoeld als een eerbetoon aan de zusters die voorheen het werk in het ziekenhuis verrichtten.

Kleurrijke Nonnen, Ton Jansen

Aan de basis van de kleurrijke collectie staat de bouw van het ziekenhuis Bernhoven in Uden. Jansen, die in de omgeving van het nieuwe ziekenhuis woont, werd door de nieuwbouw bewogen na te denken over de oorsprong ervan. Met zijn Veghelse achtergrond -hij werd daar in 1942 geboren en groeide daar op - herinnerde hij zich de zusters die aan de wieg stonden van het toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis. Het inspireerde hem tot het maken van een schilderij, wat uiteindelijke zou uitmonden in een serie van zo’n vijftig doeken.

Het werk geeft de zusters op veel verschillende manieren weer: devoot, aan het werk als kleuterjuf of als zuster aan het ziekbed. Jansen: “De maatschappelijke rol die zusters ooit vervulden is heel belangrijk geweest, maar bestaat niet meer als zodanig. Tegenwoordig verblijven ze veelal in kloosters in binnen- en buitenland, maar je komt ze bijvoorbeeld niet meer tegen in de functie die ze ooit hadden. Het is sowieso een verdwijnend fenomeen”.

Dit laatste gegeven sterkte de kunstenaar om de expositie te laten openen door zijn zoon: “Ik vind het belangrijk om kunst en historisch besef door te geven aan volgende generaties. Het feit dat mijn zoon de opening verricht zie ik als een mooi gebaar naar de toekomst”. De opening vindt plaats op 25 februari om 15.00 uur in de kapel van het Birgittinessenklooster.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.