Maria in kunst en devotie

Maria in kunst en devotie

9 mei 2015 t/m 13 september 2015

Mei is traditioneel Mariamaand. In deze periode start het bedevaartseizoen naar oorden waar Maria wordt vereerd, zoals Fatima, Lourdes, maar ook dichterbij huis, naar plaatsen als Handel, Meerveldhoven, Oirschot en Ommel. De verering van Maria lijkt nauwelijks geraakt te worden door de secularisatie: Onze Lieve Vrouw is en blijft ongemeen geliefd.

Maria op kabelhaspel, Guido Geelen, 1996

Ook kunstenaars tonen hun fascinatie voor de figuur van Maria. Een aantal onder hen richt zich in het bijzonder op de Mariaverering. Zo zoekt Guido Geelen met een combinatie van een haspel en ineengedraaide Lourdesbeelden naar een antwoord op de vraag waarom pelgrims in het bedevaartsoord Lourdes nieuwe levenskracht en goddelijke energie hopen te ervaren. Werk van kunstenaars als Guido Geelen wordt in de tentoonstelling getoond in samenhang met een breed Mariadevotie repertoire, van Lourdesflesjes tot singels.

Annunciatie G.B. Salvi (genoemd Sassoferrato) ca. 1650

Een bijzonder onderdeel van de expositie wordt gevormd door de devotiepanelen van ‘A.K.’. Drie jaar geleden begon kunstenaar Rinke Nijburg onder dit pseudoniem A.K. (1914-2010) aan een reeks uiterst vreemde Mariaschilderijtjes. Onder de titel “De devotie van A.K.” lanceerde hij een blog waarop het afgesloten oeuvre van de psychiatrische patiënte A.K. zich ontvouwt. Nijburg probeert om via de figuur van A.K. terug in de tijd te gaan en in de geest van een overledene te kruipen. Door middel van zijn medium A.K. onderzoekt Nijburg de mogelijkheden en onmogelijkheden van de oude mystici om in contact met het hogere te treden en hoopt hij op het spoor te komen van een devotie die aan zoveel outsider art kleeft.

Lourdes Foto bedevaart

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.