Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

23 oktober 2021 t/m 30 januari 2022

De driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit, vijf nieuwe gedichten van eigentijdse dichters en Krona's eigen laatmiddeleeuwse kunst ontmoeten elkaar in de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord. Die combinatie van kunstvormen biedt de bezoeker de ruimte een verstilde ervaring te beleven en levert een bijzonder samenspel op tussen de gebedszusters van de abdij en hun waarden.

Boek hier uw ticket(s)

Alles heeft zijn uur, Annits Smit. Foto Anja Loepa/Bijbels Museum

Meditatie voor museumbezoekers

De papierkunst van Smit, de gedichten én Krona’s eigen collectie werken op elkaar in: de poëzie van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou hangt in Tijd en Eeuwigheid gedrukt tussen de papierkunstobjecten en de laatmiddeleeuwse kunst van het klooster. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers roert met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn: meditatie voor museumbezoekers. 

©Bijbels Museum

Verbinden is samenwerken

Tijd en Eeuwigheid is een productie en initiatief van het Bijbels Museum. Het museum deelt voor deze tijd relevante verhalen rond bezinning en bezieling in reizende tentoonstellingen met een link naar de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. Dat geldt zeker ook voor het thema Tijd en Eeuwigheid. Universele waarden die in alle wereldgodsdiensten van groot belang zijn. Steeds meer mensen zoeken naar rust, verdieping en naar waarden die de waan van de dag overstijgen. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-)wetenschappers bogen zich over het thema en laten zich nog steeds door deze thematiek inspireren. 

Tijd en Eeuwigheid is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, Vrienden Bijbels Museum en de presentatiepartners.

 

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 23 oktober tot en met zondag 30 januari 2022. 

Beeld header: Temperament, Annita Smit, 2020 (detail). Foto Anja Loepa/Bijbels Museum

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. De tentoonstelling in andere vorm is in de zomer van 2021 gestart in de Kloosterkerk en het Escher Museum in Den Haag, en zal in februari 2022 doorreizen naar Museum Klooster Ter Apel.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.