Aan de rand van de Hemel: Visioenen

Aan de rand van de Hemel: Visioenen

11 november 2023 t/m 1 april 2024

Van Birgitta van Zweden en Hildehard von Bingen tot Femmy Otten en Emma Talbot: Aan de rand van de Hemel. Visioenen verbindt middeleeuwse heiligen met hedendaagse kunst van toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland. Allemaal benaderen zij het thema ’visioenen’ op hun eigen manier. De ene keer ingetogen, een andere keer uitbundig. Van interactieve installaties tot geurervaringen en filmbeelden die je doen huiveren en glimlachen. De tentoonstelling laat zien dat het visioen ons geregeld aan de grens van ons voorstellingsvermogen brengt of daar zelfs overheen gaat. Het zijn de onnavolgbare wegen van het visioen die ons voeren naar de rand van de hemel.

Tijden & tickets

How is your own death so inconceivable. Emma Talbot, 2019. Particuliere verzameling. Foto Willem Kuijpers voor Museum Krona.

Vrouwelijke kunstenaars

Zo maakt kunstenares Fiona Lutjenhuis in opdracht van het museum mantels, bedrukt met kosmische, buitenaardse motieven. Deze zijn geïnspireerd op de ervaringen van haar ouders die eind jaren ‘90 deel uitmaakten van een meditatiecentrum waar deelnemers werden opgeleid om verlicht te raken. De mantels zullen gedragen worden door koorleden van Stichting Volgspot uit Uden, tijdens de opening en bij optredens gedurende de expositie. Tevens heeft Volgspot bij zeven kunstwerken van de tentoonstelling muzikale composities geschreven en opgenomen in een professionele studio, die als audiotour kunnen worden beluisterd.

 

Mini-documentaire van de studio-opnamen - Stichting Volgspot

Jubileumtentoonstelling

In 2023-2024 viert Museum Krona zijn 50-jarig bestaan. Met de expositie Aan de rand van de Hemel. Visioenen wordt via Birgitta van Zweden teruggegaan tot de bron van het abdijcomplex waar het museum deel van uitmaakt en gezocht naar een betekenisvolle verbinding met het heden.   

Birgitta schrijft aan haar Revelationes (Miniatuur in Getijdenboek). Peter Danielsson, 1457. Collectie Museum Krona

Deelnemende kunstenaars

Josefina Anjou, Marrie Bot (collectie Museum Krona), Elspeth Diederix, Alexandra Drenth, Doina Kraal & Roger Cremers, Atousa Bandeh Ghiasabadi, Madge Gill, Pauline Curnier Jardin, Natasja Kensmil (collectie Museum Krona), Kateřina Gabriel Konarovská, Birthe Leemeijer, Fiona Lutjenhuis (opdracht), Sister Gertrude Morgan, Daniela Ortez, Natalia Ossef, Femmy Otten, Ulrike Rehm, Jamilah Sabur, Buhlebezwe Siwani, Georgina Starr, Emma Talbot, Suzanne Treister, Esther Pearl Watson, Manon Wertenbroek, Jessica Marlieke, Famke van Wijk.

Middeleeuwse visionairs | Hildegard von Bingen, Christina de Wondere, Lutgard van Tongeren, Birgitta van Zweden, Catharina van Siena, Jeanne d’Arc, Theresa van Avila. 

Curatorenteam

Hanne Hagenaars, Gijs Assmann, Wouter Prins en Johanneke Uphoff.

Fondsen

Mondriaan fonds, Fonds 21 en Cultuurfonds.

Deel deze pagina

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toezenden van onze digitale nieuwsbrief. U kunt u op elk gewenst moment weer afmelden voor deze nieuwsbrief.